Voorbereiding

Op dit moment zijn we ons aan het voorbereiden op het werk wat we op Sri Lanka zullen gaan doen. We zijn augustus 2016 gestart met een interculturele fulltime opleiding die ons persoonlijk voorbereid op het werken in internationale teams en op de inhoudelijke aspecten van het werk. Gedurende het studie willen we een fundament opbouwen voor de toekomst. Daarnaast willen we onze visie en kennis verder ontwikkelen en concreter maken. Voor de zomer van 2018 zullen we de opleiding hebben afgerond.

We wonen intern op de campus van de opleiding met ons gezin. De kinderen gaan naar de plaatselijke dorpsschool waar de de school een goede band mee heeft.

change

Sri Lanka

Naast studeren zijn we ons ook aan het oriënteren op het werk wat we kunnen gaan doen in Sri Lanka. Wie leven er echt aan de rand van de samenleving? Omdat Sri Lanka een derde wereld land is, zijn er veel schrijnende situaties. Er is iets wat ons extra raakt in Sri Lanka en dat zijn de uitzichtloze situaties van ongehuwde moeders. Het is een schande voor de familie als een (jonge/ tiener) vrouw / meisje zwanger is. Ze worden verstoten en kunnen zich niet staande houden in de maatschappij omdat niemand ze accepteert. Dit maakt dat ze gedwongen worden om hun baby af te staan. Zo bestaat er een opvang huis voor jonge moeders in de leeftijd van 14-25 waar moeders verblijven tot dat ze hun kindje hebben afgestaan. Dan pas mogen ze terugkeren naar hun familie. Veel van deze meisjes zijn misbruikt. Dat maakt het des te meer tot een schande. Ze maken een zeer emotionele adoptieprocedure mee: ze zorgen eerst een aantal maanden voor hun kindje waarna het wordt afgestaan. Tegenwoordig wil de Sri Lankaanse overheid niet meer dat de kinderen naar buitenlandse stellen gaan, ze willen de indruk wekken dat ze dit zelf kunnen doen. Wij vernomen vorig jaar in Sri Lanka dat dit echter niet lukt en tehuizen vol zitten met kinderen waarvan de moeders nog leven.

Dat het ons zo raakt heeft te maken dat Mirjams biologische moeder in een zelfde situatie zat als deze meisjes en zelf gezien hebben hoe ze leefde. De familie beweert niet weten wat er in die tijd is gebeurd, terwijl ze als een verstotene leeft binnen de familie. De familie geeft aan dat ze gek is en zich zelf distantieert van haar familieleden, maar wij geloven dat het anders ligt. Zij leeft soms meerdere dagen alleen op een beetje water, omdat ze afhankelijk is van wat ze krijgt van haar familie. Familie noemt haar gek, terwijl wij hebben gezien dat ze getraumatiseerd is.

Er is nog een nood die ons diep raakt. Er is een gebrek aan de bescherming van kinderen. Misbruik/ mishandeling van kinderen komt in Sri Lanka veel voor. De buitenlandse kinderporno netwerken maakt bijvoorbeeld misbruik van de vele kwetsbare kinderen in Sri Lanka. Mirjams ervaringen binnen de gezins- en jeugdhulpverlening zou ze goed kunnen gebruiken in Sri Lanka.